orgona_1 img  

 

 

 

 

Mi is az a Hauptwerk orgona? (3)

Tehát olyan a hauptwerk orgona, mint egy "igazi" csöves templomi orgona?

Nem egészen. Egy helyszíni, élő előadás hangélményét nem tudja teljesen visszaadni. Inkább olyan, mint a helyszíni előadásról készített nagyon jó minőségű hangfelvétel. A szobában ülve viszont nem tudod a templomi felvételt és a Hauptwerk orgonával készült felvételt megkülönböztetni, mindkettő hasonló élményt nyújt. A hauptwerk orgona egy vonatkozásban viszont több, mint bármelyik "igazi" csöves orgona: egy instrumentumban sok-sok igazi orgona hangmintája rejtőzhet, tehát az orgonistának nemcsak a regisztrációk, a kombinációk megválasztásában van szabadsága, hanem a mű stílusához, karakteréhez, vagy akár a saját hangulatához választhatja ki a legmegfelelőbb orgonát.

És mindez mennyibe kerül?

Ha van egy régi (midi képes) szintetizátorod és egy roncs számítógéped, akkor már egy egymanuálos hauptwerk orgonával rendelkezel, ami kipróbálásra elég.

Használt alkatrészekből, házi barkácsolással 300 ezer Ft körüli árért összehozhatsz egy olyan három manuálos orgonát, amellyel én rendelkezem (annál szebbet is, ha egy kis kézügyességgel rendelkezel).

1 millió Ft körüli összegből - ezzel foglalkozó mesterek segítségével - profi, komplett három manuálos orgonát építhetsz, illetve vásárolhatsz. (Ez felébe-harmadába kerül egy digitális hangszernek, amelynek tudása, hangminősége, rugalmassága messze elmarad a Hauptwerk orgonáétól).

Az oldal folytatódik!
         vissza...       tovább...          


www.000webhost.com