orgona_1 img  

 

 

 

 

1. Tervezés

Ha kedvet kaptál egy Hauptwerk orgona építéséhez, akkor remélem, hogy segítségedre lesznek az eddig leírtak, és a linkgyűjtemény. Ebben a menüpontban összefoglalom az általam legfontosabbnak ítélt szempontokat.

Először döntsd el, hogy mit akarsz csinálni, milyen anyagi lehetőséggel és készségekkel rendelkezel.

  • Ha 1 millió Ft feletti összeget tudsz az orgonára áldozni, akkor a legegyszerűbb, ha az orgona-építéssel szakembert bízol meg. Ez az összeg valószínűleg elégséges egy két-három manuálos komplett Hauptwerk orgona építéséhez.
  • Ugyanebből az összegből, ha a külső segítség mellett némi fúrás-faragást, utánajárást felvállalsz, 4-5 manuálos hangszert építhetsz.
  • 600-800 ezer Ft körüli összegből külső segítséggel és saját munkával jó minőségű 3 manuálos orgonát készíthetsz.
  • 300-600 ezer ft-ért 2-3 manuálos orgona készíthető, jobbára használt egységekből, önerőből, kevés külső segítséggel.
  • 300 ezer Ft alatti összegből komplett Hauptwerk orgona csak akkor építhető, ha profi vagy az elektronikában és az asztalos munkában, vagy komolyabb részegységekkel (pl. pedálmű, vagy egy régi analóg orgona, stb.) már rendelkezel.

A Hauptwerk orgona kipróbálásához a következő dolgok szükségesek: 1 db. legalább PIV-es, Win XP operációs rendszerű PC, min. 1 GB RAM, egy midi képes billentyűzet (régi midi billentyű, vagy szintetizártor), 1 db. midi-usb interfész, valami kis hangosítás, vagy egy fülhallgató, Grandorgue, vagy Hauptwerk free program (lehetőleg 3-as verzió).

vissza          előre


www.000webhost.com