orgona_1 img  

 

 

 

 

3.1 A hangmintákról általában

Amíg egy 1-5 milliós digitális orgona fix hangmintával rendelkezik, s a felhasználó - a regisztráláson túl - maximum azt döntheti el, hogy inkább barokk, vagy inkább romantikus orgonahangzást kíván elérni, addig Hauptwerk orgonára már többszáz hangmintát készítettek, a néhány regiszteres egymanuálos "falusi" orgonától a 100 regiszteres, 5 manuálos MÜPA-orgonáig. A bőség zavarával küzdünk, hiszen ahány orgona-minta, annyi különböző karakter, szín, regisztrációs lehetőség, csak a háttértároló kapacitása, no meg a pénztárcánk határolja be a szinte korlátlan lehetőségeket.
Az ember, amikor elkezd válogatni a különböző hangminták között, két hibába eshet. Az egyik, hogy úgy véli, egy hangminta annál jobb, minél több manuállal, regiszterrel rendelkezik, a másik pedig: minél drágább a hangminta, annál csodálatosabb. Saját tapasztalatom, hogy ez egyáltalán nincs így, akár a szabadon letölthető, akár az egymanuálos, néhány regiszteres hangminták között is akadnak csodálatosak, és az olcsóbb kategóriájú, megvásárolható hangminták némelyike is osztályon felüli. Azt tanácsolom, hogy töltsük le az összes free hangmintát és próbálgassuk, a vásárolható hangmintáknál pedig vásárlás előtt hallgassuk meg a hangmintával készült sok-sok demó felvételt (némelyik hangmintához többórás demó tölthető le). Hagyatkozzunk nyugodtan a fülünkre, mert az biztos, ha megfelelő hangkártyánk és hangrendszerünk van, akkor a megvásárolandó hangminta a szobánkban ugyanúgy fog szólni, mint az előzőleg meghallgatott demó.
Sok gyártó honlapjáról demó verziók is letölthetők. A demó verzióknak több típusa létezik. Beépíthetők bizonyos korlátozások, pl. csak a klaviatúrák középső oktávjai használhatóak, vagy játék közben bizonyos időszakonként éles sípolást hallunk, vagy ellenkezőleg, a hang elnémul. Vásárlás előtt javasolt a demó verziók kipróbálása, mert az audio-demókon túl plusz információként saját játékélményt kaphatunk a megvásárolni kívánt hangmintáról. A demó verzióknak egy másik formáját a Sonus Paradisi alkalmazza. Ezek a demó verziók csökkentett regiszterszámúak, viszont minden további megkötöttség nélkül használhatók, általában komplett kis orgonáknak felelnek meg. Vállalkozó szellemű Hauptwerkesek ezeknek a kis demó hangmintáknak felhasználásával komplett, nagy orgonákat építettek, amelyek a Pcorgan honlapján kitett linkek segítségével letölthetők, használhatók.
 


vissza          előre


www.000webhost.com