orgona_1 img  

 

 

 

 

2.4 Segédprogramok - Reverb

A Grandorgue és a Hauptwerk program önálló futásra képes, alapesetben nem kíván semmi más programot vagy előkészületet. Sőt, a nagy memóriahasználat miatt célszerű minden felesleges programot bezárnunk, beleértve a nélkülözhető memória-rezidens módban futó programokat is.
A Hauptwerk, nagyobb zenekezelő
programokba (Pl. Cubase) beágyazható (személyes tapasztalatom ilyen téren nincsen).
Vannak ugyanakkor, - különösen a free hangminták között - dry (száraz) jelzésű
hangminták. Ezek jellemzője, hogy a hangminta steril, visszhang nélküli, így lejátszásuk nem életszerű, olyan érzésünk van, mintha egy félszobában szólaltatnánk meg egy templomi orgonát. Az ilyen hangminták felhasználásakor online, tehát a játékkal egyidejű, külső visszhangosítás szükséges.  Vannak olyan hangkártyák, amelyek alapból biztosítják a visszhangosítás lehetőségét (pl. E-mu 1212m), ilyenkor könnyű a helyzetünk.  Ha nem rendelkezünk ilyen hangkátyával, akkor a visszhangosítás legegyszerűbb módja 3.3 verziójú Hauptwerk esetén, ha a Hauptwerk program futtatása előtt betöltünk egy általános zenekezelő programot (pl. Reaper), amelybe előzőleg már beágyaztunk egy visszhangosító (reverb) segédprogramot (pl. SIR-2), s a Reaper programban biztosítunk a Hauptwerk program audio-outputjának megfelelő számú (sztereo esetén 2) csatornát. Ha ezután külső visszhangosítással akarunk játszani, akkor először betöltjük a Reaper programot, majd indítjuk a Hauptwerk programot, a Hauptwerk programban az audio-output részben beállítjuk a Reaper ASIO driverét, betöltjük a Hauptwerkbe a dry hangmintát, és már játszhatunk is, a Reaper-SIR-2 modulban beállított visszhangosításnak megfelelően játék közben templomi környezetben érezhetjük magunkat. Természetesen a visszhangosítás mértéke tetszőleges határok között állítható. Leírva egy kicsit bonyolultnak tűnik, a tényleges megvalósítás ennél egyszerűbb. Az alapelvet kell megértenünk: ilyenkor a két program sorba kapcsoltan működik, a Hauptwerk programmal előállított hangot a Reaper programba vezetjük, itt megtörténik a Hauptwerk által megszólaltatott hang visszhangosítása, és ez a visszhangosított (reverbált) hang megy ki a hangkártya output portjára. A leírt módszer kipróbált és tökéletesen működik. A módszer részletes, képi dokumentációval támogatott leírását Jiri Zurek készítette el, de sajnos ez a nagyszerű leírás a Hauptwerk 4.0 színrelépésével eltávolításra került. A módszer Hauptwerk 4.0-ban is használható kisebb módosításokkal (mivel Hauptwerk 4.0 a VST-t az előző verzióhoz képest másképp kezeli).
Hauptwerk 4.0-4.1 szoftveres visszhangosításához készítettem egy részletes magyar nyelvű leírást, amely innen tölthető le. A leírást utólag kiegészítettem a Hauptwerk 3.x program visszhangosításához szükséges lépésekkel, így a leírás a Hauptwerk 3-as, 4-es verziója, valamint Grandorgue program alkalmazása esetén is használható. Van hozzá Youtubos segédlet is.


vissza        


www.000webhost.com