orgona_1 img  

 

 

 

 

2.1 Program (Grandorgue)

Egy kis történelem:
Kezdetben vala a Myorgan program, amely egy free program volt és először valósította meg az előzőekben már részletezett Hauptwerk-koncepciót. A Myorgan programhoz letölthető volt jó pár free hangminta is, általában néhány regiszteres, 1-2 manuálos, kis memóriaigényű, barokk-orgona hangminták.
Később a Myorgan program alkotója belépett a Hauptwerk-csapatba, és a Myorgan program - immár fizetős - továbbfejlesztése már a Hauptwerk égisze alatt történt. Létrejött a Hauptwerk 2., majd a Hauptwerk 3. verziója, jelenleg pedig (2014. augusztusától) a hauptwerk 4.1 verziójánál tartunk. Ezzel párhuzamosan, hasonló verziószámmal, folyamatosan bővült a hangmintaválaszték is, és megjelentek az egyre nagyobb memóriát igénylő, komplett, 4-5 manuálos, 50-100 regiszteres nagy orgonák hangmintái is. A Hauptwerk program megőrizte a visszamenőleges kompatibilitását, tehát a Hauptwerk 4.1 verzióval használhatóak a régebbi verzió hangmintái is.

Az eredeti Myorgan program azonban tovább él, immár Grandorgue néven, továbbra is ingyenes maradt, s kisebb fejlesztésen is átesett. 16 bites, 44.1 KHz-es Hauptwerk-1 formátumú hangmintákat tud kezelni. Ezekből a hangmintákból jó pár free hangminta akad (1-3 manuálosak) részletesen ld. a Hangminták, illetve Linkgyűjtemény szekcióban.  A Grandorgue program (szemben a Hauptwerk programmal) Windows-on kívül Linux operációs rendszerre is letölthető. A szabad használat és a Linux platformon való futtatás lehetősége kétségkívül előny. Újabb hír (2012.05.), hogy a program fejlesztése folytatódott. Az újabb változat immár 32 és 64 bites Windows formátumra külön-külön is letölthető.
A legújabb változat pedig már 24 bites, multi-loop, multi-release hangmintákat is kezel, csakúgy, mint a Hauptwerk program.
A programot a Hauptwerk program lehetőségeivel való ismerkedésre feltétlenül ajánljuk. Aki nem kíván többszázezer Ft-ot invesztálni minőségi számítógép, valamint a Hauptwerk program és hangminták megvételére, annak hosszútávon is jó választás a program használata. Az újabb változatok egyre jobban megközelítik a Hauptwerk minőségét és használhatóságát. Az előnyök (ingyenesség, kisebb gépigény) továbbra is megmaradtak, és a jelenlegi változaton a nem védett hangfájlokat tartalmazó Hauptwerk Sample setek (pl. Sonus paradisi 2014 előtti hangmintái) - módosított ODF-el - futtathatók. Módosított, Grandorgue programmal futtatható ODF-eket ezen az oldalon találsz.
 
vissza          tovább


www.000webhost.com