orgona_1 img  

 

 

 

 

1.6 Kiegészítők

Kábelek
A midi bmidi kivezetesillentyűket, valamint a pedált kábelek kötik össze a számítógéppel. Azt, hogy milyen kábelt kell használni, a billentyű-pedál midi kivezetésének fajtája dönti el. 
Szerencsés esetben a midi billentyűzeten USB kimenetet találsz. Ilyenkor az eszközt egy egyszerű USB (nyomtató) kábellel tudod összekötni a PC-vel.
Régebbi eszközökön csak Midi out portot találsz. Ebben az esetben több megoldás lehetséges: (1) az eszközt midi kábellel kötöd a hangkártya midi portjára, vagy egy ún. midi-merge eszközhöz. (2) A kereskedelemben néhány ezer Ft-ért kapható mid-usb interfész kábellel csatlakoztatod az eszközt a PC usb portjára.
Legszerencsésebb esetben a képen látott portokon kívül egy midi in portot is találsz a midi billentyűzeten. A midi in-midi out porttal egyaránt ellátott eszközök láncba köthetők, majd így csatlakoztathatók a hangkártya midi portjába, vagy a PC usb portjába.
Ha a PC-n kevés a szabad USB port, akkor használhatsz USB hub-ot is az eszközök csatlakoztatására, ha viszont a midi billentyűk a tápellátást is az USB kábelen keresztül kapják, akkor külön tápellátással rendelkező USB hub-ot használj erre a célra.
Egér, billentyű
Egeret bármilyet használhatsz, mindenképpen szükséges. Legjobb egy mini billentyűzet beszerzése, amely kis helyet foglal el, könnyen elhelyezhető. Segítségével lehet legkönnyebben megoldani a pdf-kottában történő lapozást, és a kombináció-váltást.
Egyéb
Célszerű gyakorláshoz egy jóminőségű fejhalgató beszerzése. Ha a midi billentyűn a szokványos sustain-pedál bemeneten kívül volumen-pedál bemenet is van (pl. a Fatar billentyűkön), akkor egy kb. 8 ezer Ft-os volumenpedál beszerzésével az orgona-redőny olcsón megoldható. Lehet venni több funkciós pedál-kontrollert is (Behringer), amellyel a redőnyözés, kombinációváltás stb. profi szinten oldható meg.

vissza          előrewww.000webhost.com